Perquè el creixement sigui inclusiu, ha de ser una feina decent equitativament accessible per a homes i dones. En l’àmbit global les dones tenen menys probabilitats de participar en la força laboral i més probabilitats d’acceptar pitjors llocs de treball en termes d’inseguretat, risc i salari menor, per la qual cosa el creixement inclusiu de l’ODS 8 està lluny de ser assolit.
Segons ONU Mujeres, globalment, només el 63% de les dones entre 25 i 54 anys són al mercat de treball, comparat amb el 94% dels homes a la mateixa franja d’edat. La taxa de participació de les dones al mercat laboral amb prou feines s’ha mogut els últims 20 anys, excepte a Llatinoamèrica i el Carib on ha incrementat del 57% al 68%. A l’Àsia central i del sud la taxa va caure al 37%.
Al ritme actual, la bretxa de gènere, que se situa mundialment en un 23%, no es tancarà fins al 2086, o possiblement més enllà. Aquesta estimació només considera els millors llocs de treball formals, i no els informals, de pitjor qualitat, on encara treballen moltes dones. Els patrons de segregació ocupacional signifiquen que algunes ocupacions encara són dominades per homes o dones, i aquestes darreres tendeixen a ser de menor estatus i salari.
El Fons Mallorquí i els seus ajuntaments socis busquen contribuir a l’ODS 8 finançant projectes que promoguin la feina digna, amb igualtat de salaris, i igualtat d’oportunitats.
Els projectes del Fons als territoris socis també ofereixen suport específic a treballadores i treballadors de sectors informals a través d’enfortiment de teixits d’artesans i enfortiment de capacitats i habilitats. Durant el taller Eines locals per fomentar l’accés al treball i finançament per a petites empreses es presentaran algunes d’aquestes pràctiques que permetran ampliar referències i coneixements les dones electes que hi participen i enfortir el marc de la cooperació.
L’ODS 8 de l’Agenda 2030 promou un creixement econòmic inclusiu i econòmicament sostenible, amb ocupació plena, productiva i decent per a tota la ciutadania. És important que es treballi des dels governs locals per involucrar tots els actors locals en un compromís que impliqui el desenvolupament i la integració de les dones a l’economia local respectant els marcs reguladors nacionals i normes d’igualtat, sense separar el que és econòmic del social. En aquesta tasca és important la veu, la representació i l’organització de les dones.
La política local ha de contemplar estratègies de gènere que contemplin les dones com a agents econòmics de canvi i poderosos davant de les oportunitats adequades i que permetin mesurar els impactes d’aquestes estratègies a través d’indicadors sensibles al sexe.
